Project

APPS: Ontwikkeling van nieuwe producten van biobased PBS

In het project APPS worden compounds op basis van biobased PolyButylene Succinate (PBS) ontwikkeld voor spuitgiettoepassingen. Het gaat hierbij om een breed scala aan toepassingen, waaronder herbruikbare tuinbouwkratten en (luxe-)verpakkingen. Het bio-PBS is gebaseerd op Reverdia’s barnsteenzuur (succinic acid).

Traditioneel is PBS een kunststof die gebaseerd is op bouwstenen (butaandiol en barnsteenzuur) die afkomstig zijn uit aardolie en nu vaak worden toegepast in applicaties waar biologische afbreekbaarheid gewenst is. Door gebruik te maken van het biobased barnsteenzuur van Reverdia, is het mogelijk een duurzame, biobased PBS te maken met een verbeterde CO2-voetafdruk zonder negatieve implicaties voor de eigenschappen van het materiaal.

Een belangrijk doel van het project is om kunststoffen uit hernieuwbare grondstoffen geschikt te maken voor een veel breder toepassingsgebied en daarmee een groter markt potentieel
projectleider Karin Molenveld, Wageningen Food & Biobased Research

Hydrolyse tegengaan

Specifieke onderzoeksonderwerpen in dit project zijn ‘lange duur’ eigenschappen, taaiheid, dimensiestabiliteit, thermische- en chemische stabiliteit en verwerkingseigenschappen. Hierbij moet gedacht worden aan additieven die hydrolyse tegen gaan en daarmee de levensduur verbeteren. Ook nucleating agents die kunnen worden toegevoegd om materialen meer transparant te maken, worden onderzocht in dit project. Mechanische eigenschappen kunnen worden verbeterd met gebruik van vulmiddelen, vezels of met behulp van blends (met bijvoorbeeld PLA).

De projectdeelnemers vertegenwoordigen de gehele waarde keten. Dit zorgt ervoor dat de resultaten direct worden beoordeeld door de partijen én fabrikanten waardoor deze bevindingen sneller en eenvoudiger kunnen worden toegepast.
Lawrence Theunissen, Reverdia

Dit project is een samenwerking tussen Wageningen Food & Biobased Research en de bedrijven Reverdia, RPC Promens en Teamplast.

Publicaties