Nieuws

Rietafval nieuwe grondstof voor hernieuwbaar plaatmateriaal

Gepubliceerd op
18 november 2015

Wageningen University & Research gaat samen met Koninklijke DSM N.V., Natuurmonumenten en Compakboard een hernieuwbaar plaatmateriaal ontwikkelen op basis van overjarig riet uit de gebieden van de natuurorganisatie.

Uiteindelijke doel van de vier partijen is dat er een nieuw, duurzaam product op de markt komt: plaatmateriaal van riet voor in de bouw, keuken- en meubelfabricage als alternatief voor hout, spaanplaat en MDF met een op biomassa gebaseerde hars als binder. De groene hars wordt geproduceerd met een nieuwe technologie, ontwikkeld door Wageningen Food & Biobased Research en DSM.
 
Het zogeheten Glue Reed-project is onderdeel van een grootschalig onderzoeksprogramma: Biobased Performance Materials (BPM). Doel van dit programma is, hoogwaardige materialen op basis van biomassa te ontwikkelen. Het onderzoek richt zich op twee soorten polymere materialen: polymeren die planten zelf maken en polymeren uit biobased bouwstenen die via biotechnologie of chemische katalyse worden gemaakt. BPM wordt mede gefinancierd vanuit de Topsector Chemie en staat onder leiding van Wageningen Food & Biobased Research.
 
Het riet waarvan het plaatmateriaal wordt gemaakt, is afkomstig uit natuurgebieden van Natuurmonumenten. Het kost nu veel geld om dit overjarig riet te maaien en verwerken. Door de biomassa te gebruiken als basis voor hernieuwbaar plaatmateriaal, levert ze juist geld op. De opbrengst investeert Natuurmonumenten vervolgens weer in de natuurgebieden.
 
Volgens Christiaan Bolck, programmadirecteur van BPM en tevens binnen Wageningen University & Research verantwoordelijk voor het toegepaste onderzoek op het gebied van materialen, is de nieuw te ontwikkelen hars een serieuze technologische uitdaging maar vormt het ook mooie stap op weg naar een circulaire economie. “Met deze op biomassa gebaseerde binder kunnen we uit rietafval een hoge kwaliteit bouwplaat fabriceren die aan alle technische en ecologische eisen voldoet. Daarmee krijgen bouwbedrijven en keuken- en meubelfabrikanten een duurzaam alternatief in handen voor plaatmateriaal met synthetische hars uit aardolie.”
 
Senior onderzoeker natuurlijke polymeren en projectleider Jan van Dam voegt hier aan toe: “Deze ontwikkeling biedt ook een kans om moeilijker verwerkbare biomassa grondstoffen, zoals riet, hoogwaardig in te zetten.”