category_news
‘We kunnen allemaal bijdragen aan een verspillingsvrije campus’
Van 11 tot en met 17 september vindt de jaarlijkse Verspillingsvrije Week plaats. Ook op de Wageningen Campus wordt er extra aandacht besteed aan het voorkomen van voedselverspilling. Sanne Stroosnijder, programmamanager Food Loss and Waste Prevention bij Wageningen Food & Biobased Research, legt uit hoe WUR werkt aan een verspillingsvrije campus.
Op de Wageningen campus is de Verspillingsvrije Week in volle gang. Cateraars in diverse gebouwen serveren verspillingsvrije gerechten en delen onder meer koelkaststickers uit waarmee mensen thuis visueel worden geholpen om producten op de juiste plek te bewaren. Op een aantal locaties staan slimme weegschalen die op basis van beeldherkenning kunnen monitoren hoeveel eten er weggaat. Sanne Stroosnijder gebruikt de extra aandacht om mensen bij elkaar te brengen: ‘We organiseren deze week een verspillingsvrije netwerklunch, waar onderzoekers en medewerkers van het Facilitair Bedrijf van WUR ervaringen uitwisselen met cateraars en andere partners op de campus, zoals Unilever.’
Plan A, plan B en plan C
Het tegengaan van voedselverspilling op de campus vergt continu ‘tijd en liefde’, zegt Stroosnijder. ‘De cateraars op de campus doen ontzettend hun best. Daar zien we echt stappen in.’ Maar het tegengaan van voedselverspilling is niet alleen de verantwoordelijkheid van de cateraar, voegt ze er meteen aan toe. ‘Deelnemers van evenementen, bijeenkomsten of vergaderingen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat er niet te veel eten wordt besteld, door zich op tijd aan- en af te melden. En organisatoren moeten meer gaan nadenken over wat er gebeurt met het eten dat overblijft. Een 'foodybag' om wat mee naar huis te nemen, of anders via Too Good To Go, of foodsharing. Dat zijn hartstikke waardevolle bestemmingen voor goed voedsel dat per ongeluk overblijft.’
Hoe dat in de praktijk kan werken, bleek drie weken geleden tijdens de Algemene Introductiedagen (AID). Stroosnijder organiseerde een workshop over verspillingsvrij koken, maar door het warme weer besloten veel studenten om iets anders te gaan doen. Daardoor bleef er best veel eten over. ‘We hadden van tevoren een draaiboek gemaakt voor deze situatie. De chef-kok kon bepaalde producten gebruiken voor een volgend evenement. Crewleden van de AID namen een deel van het eten mee om te verdelen onder de rest van de crew. En wat daarna nog overbleef werd opgehaald door Foodsharing Wageningen, een organisatie met als missie het redden en delen van voedsel dat anders weggegooid zou worden. Dus we hadden een plan A, een plan B en een plan C. Uiteindelijk hoefden we niks weg te gooien.’
Belangrijke stappen
Ook na de Verspillingsvrije Week blijven er nog genoeg uitdagingen over op de campus, vooral rondom vergaderlunches en andere evenementen waarbij catering aanwezig is. Daar blijft vaak nog veel eten over. Maar WUR zet belangrijke stappen in de goede richting, vindt Stroosnijder: ‘Zo heeft het Facilitair Bedrijf doelstellingen voor verspilling opgenomen in de aanbesteding voor cateraars. Dat is de systemische verandering die we willen.’