category_news
Door schimmels gefermenteerde eiwitten winnen de ReThink Waste Challenge
Team Afterlife heeft de eerste prijs gewonnen met hun idee om voedselafval uit de landbouw met behulp van schimmels om te toveren in een eiwitbron. De jury prees het team voor hun keuze zich te richten op een moeilijk te fermenteren afvalstroom. Het team kreeg een geldsom van 6000 euro en kan rekenen op professionele ondersteuning om hun idee te ontwikkelen in een echte startup waarmee de toekomst van afval zou kunnen veranderen.
De ReThink Waste Challenge daagde studenten van over de gehele wereld uit om innovatieve oplossingen te vinden voor een duurzamere toekomst. In deze Challenge werden de studenten uitgedaagd om circulaire, biobased manieren te vinden om afval te verminderen, hergebruiken of recyclen. Bijna 200 studenten uit 33 verschillende landen deden mee aan de challenge. Tien teams gingen door naar de finale waar zij hun idee of prototype presenteerden voor een jury bestaande uit experts vanuit de industrie en wetenschap.
De jury koos Team Afterlife vanwege hun idee voor het hergebruik van agrarisch afval met behulp van fermentatie door schimmels. ‘Het fermenteren van van lignine en cellulose uit agrarisch afval heeft enorm veel potentie’, benadrukte de jury. Jurylid Ernst-Jan Mul van Renewi kijkt ernaar uit om het winnende team te helpen onderzoeken hoe hun technologie binnen andere bioraffinageprocessen past. Team Afterlife werd ook de winnaar van de publieksprijs.
Team Pomace werd tweede en won een geldprijs van 3000 euro met hun idee om vruchtenpulp uit appels te gebruiken als natuurlijk aroma voor voedsel. Derde werd Team Cult Factor, die een bedrag van 1500 euro won. Beide teams krijgen ook steun van vakmensen om hun idee verder te ontwikkelen.
Nieuwe materialen uit afval
De prijsuitreiking was onderdeel van een programma rondom een zero-waste toekomst. Gasten konden de Innovatiemarkt bezoeken of een rondleiding over de campus volgen. Op de Innovatiemarkt toonden studenten en partnerbedrijven hun ideeën voor een meer circulaire, biobased economie. Dat wil zeggen, een wereld waarin productie niet langer leidt tot afval dat weggegooid wordt, maar waarin innovatieve oplossingen ervoor zorgen dat afvalstromen gebruikt worden voor nieuwe materialen, waardevolle producten of voor efficiëntere productiemethoden waardoor minder afval ontstaat. Studenten en ervaren professionals presenteerden schouder aan schouder hun ideeën.
Tijdens de prijsuitreiking deelden twee speciale gasten hun visie op deze transitie. Cees Leeuwis, hoogleraar Samenwerking in Onderzoek, Communicatie en Verandering bij Wageningen University & Research (WUR), startte het investeringsthema Transformatieve Bio-economieën samen met dr. Harriette Bos. Dit initiatief lag aan de basis van de ReThink Waste Challenge. Hij sprak over de behoefte aan nieuwe productiemethoden voor de materialen die we gebruiken, zoals plastic en textiel, waarbij fossiele grondstoffen geleidelijk worden afgebouwd.
Ugne Dirdaite, the EU Bioeconomy Youth Ambassador en WUR student deelde haar eigen reis door de wereld van de bioeconomie. Ze neemt zelf deel met haar eigen start-up en wil anderse studenten inspireren om actie te ondernemen.
The Challenge was made possible by University Fund Wageningen, investment theme Transformative Bioeconomies and over 20 industry partners and will take place again in 2025.