Project

Recyclebare voedingsmiddelenverpakking op papierbasis

In dit project zullen we meerlaags verpakkingsmateriaal op papierbasis ontwikkelen dat recyclebaar is en uitstekende dampbarrière- en gasbarrière-eigenschappen biedt die nodig zijn voor voedselverpakkingen.

Motivatie en uitdagingen

Er is een toenemende belangstelling voor papieren verpakkingsmaterialen voor (voedsel)verpakkingen, vanwege de bestaande infrastructuur voor papierrecycling en de negatieve publieke opinie over de milieueffecten van plastic. Toch kan papier op zichzelf niet concurreren met plastic als het gaat om (barrière)eigenschappen en de bescherming van verpakte voedingsmiddelen. Op dit moment worden in papierlaminaat veelgebruikte barrièrematerialen gebruikt zoals PE (waterdicht) en aluminium (gas- en UV-barrière). Hun grootste nadeel is echter dat ze de recycleerbaarheid van papier negatief beïnvloeden. Hoewel papier in de natuur vergaat, zal de polymeercoating (bijvoorbeeld PE) blijven bestaan, wat resulteert in microplastics.

Aanpak

In dit project zullen alternatieve biologisch afbreekbare of wateroplosbare barrièrematerialen worden gecombineerd met aanpassingen in de papierlaag en met dunne coatings, om zo een materiaal te creëren dat uitstekende dampbarrière- en gasbarrière-eigenschappen kan bieden. Bovendien zou de oplossing binnen de huidige papierrecyclingsystemen passen en geschikt zijn voor toepassingen die in contact komen met voedsel. Deze ontwikkeling zal de deelnemende bedrijven helpen hun circulaire doelstellingen te verwezenlijken en zal helpen om plasticvervuiling te voorkomen.

Vragen?

Neem contact op met Fresia Alvarado Chacon